HRWiki:Welcome/fi

From Homestar Runner Wiki

Jump to: navigation, search

Homestar Runner kielelläsi! English | Deutsch | עברית | Español | Français | Nederlands | Suomi | Polski | Português do Brasil | Türkçe

Tervetuloa Homestar Runner Wikiin!

Hei siellä ja tervetuloa Homestar Runner Wikiin, yhteiseen nettiresurssiimme, joka dokumentoi kaikkea Homestar Runneriin liittyen! Ja suomea puhuvana henkilönä haluamme toivottaa sinut erityisen tervetulleeksi! Vaikka kaikki artikkelimme ovatkin kirjoitettu englanniksi, meillä on useita vapaaehtoisia, jotka ovat kääntäneet monia Homestar Runner -piirrettyjä niin, että voit katsoa niitä suomenkielisillä tekstityksillä! Yksi tehtävistämme täällä on tuoda Homestar Runner maailmanlaajuiselle yleisölle, joten olemme iloisia, että löysit tämän sivun. Toivomme, että se auttaa sinua nauttimaan suosikki-internetpiirretystämme. Jos sinulla on kysyttävää, kysy ne vapaasti pois täällä joko englanniksi tai suomeksi. Huomaathan myös, että vaikka tämä artikkeli onkin suomeksi, aika pitkälti kaikki linkit täällä johtavat toisille, englanniksi kirjoitetuille sivuille.

Contents

Johdanto Homestar Runneriin

Strong Mad, Strong Bad, The Cheat, ja Homestar Runner

Homestar Runner (usein lyhennetty HR, HSR tai H*R) on ensisijaisesti animoitu Flash-piirretty, saatavilla osoitteesta homestarrunner.com, jonka ovat luoneet Mike ja Matt Chapman vuonna 1999.

Piirretyt pyörivät nimihahmon, Homestar Runnerin ympärillä. Homestar on hieman himmeä, mutta hyväsydäminen atleetti. Hahmo nimeltä Strong Bad on usein kuitenkin paljon suositumpi fanien keskuudessa, suurimmaksi osaksi melkein viikkottaisesti päivitetyn Strong Badin Emailin ansiosta, jotka ovat lyhyitä piirrettyjä, jossa hän vastaa oikeisiin, katsojien lähettämiin sähköposteihin. Strong Bad toimii läheisesti aisaparinsa, The Cheatin kanssa ja käyttäää veljeään Strong Madia operaatioidensa muskelina. Yhdessä tämä kolmikko kiusaa Strong Badin outoa ja usein masentunutta veljeä Strong Sadia. Monet sivuston ominaisuuksista — musiikit, pelit, etusivut, jne. — perustuvat asioihin Strong Bad Emaileista.

Monet muut hahmot täyttävät heidän maailmaansa: Homestarin ympäristöaktivisti-tyttöystävä Marzipan, hänen paras kaverinsa Pom Pom, heidän valmentajansa Coach Z, paikallisen konsessiokopin omistaja Bubs, Kaupungin kuningas, ja hänen Poopsmithinsä. Hahmokaartia pyöristää Homsar, oudosti puhuva hahmo, perustuen (ivallisestikin) huonosti kirjoitettuun Strong Badille lähetettyyn sähköpostiin.

Toinen suosittu ominaisuus sivustolla on Strong Badin karkeasti piirretty sarjakuva Teinityttöryhmä. Sarjakuva parodioi neljää arkkityyppistä lukiotyttön ja heidän yhtä arkkityyppistä viehättävyyden, suosion ja rakkauden hakua.

Nettisivu, suurimmaksi osaksi rakentuen Flash-animaatioihin, on täynnä piilotettuja Easter eggejä: jos jotakin tiettyä aluetta sivulla klikataan oikeaan aikaan, jokin lisäpiirretty tai -ruutu ilmestyy. Esimerkiksi Strong Badin Emailin jaksossa studying, katsojat voivat tarkastella piilotettua nettisivua kirjasta, jonka Strong Bad mainitsee. Myös jakson vacation lopussa voit klikata yhtä viidestä postikortista kuullaksesi, mitä Strong Bad ajattelee kyseisestä vierailemastaan paikasta.

Melkein jokainen maanantai jonkinlainen päivitys, kuten lyhytanimaatio, pitempi piirretty, Strong Badin Email, Flash-peli tai myytäviä tuotteita — kuten CD:itä ja toimintahahmoja — lisätään sivustolle.

Kuinka katsoa animaatioita tekstityksillä

Suosittelemme katselemaan piirrettyjä tekstityksillä käyttäen Greasemonkey-skriptiämme. Sinun pitää asentaa Firefox ja Greasemonkey tätä varten. Tämä skripti pystyy näyttämään automaattisesti suomenkieliset tekstitykset kun katsot Homestar Runner -piirrettyjä. Asennus- ja käyttöohjeet löydät alempaa.

Jos et halua asentaa mitään koneellesi, voit käyttää paikallista katselinta; sillä voit katsoa suurinta osaa tekstitetyistä piirretyistä.

Kun olet päättänyt, asennatko Greasemonkey-skriptin vaiko etkö, voisit käväistä suomenkielisten tekstitysten listalla valitaksesi haluamasi piirretyn. Mikä tahansa piirretty tällä sivulla on käännetty suomeksi. Jos olet jo asentanut Greasemonkey-skriptin, klikkaa piirretyn nimen vieressä olevaa "katso"-painiketta katsoaksesi sen tekstityksillä. Jos taas haluat käyttää paikallista katselintamme, klikkaa painiketta piirretyn nimen vieressä, jossa lukee "paikallinen katselin". Jos taas haluaisit katsoa piirrettyjä ilman tekstityksiä, löydät ne piirrettyvalikosta homestarrunner.com:ista.

Greasemonkey-skriptin käyttöohjeet

Jos aiot katsella Homestar Runner -piirrettyjä tekstityksillä Firefox-selaimessasi (suositelemme lämpimästi), lue tämä osio täydellisiä asennus- ja käyttöohjeita varten.

Asennus

Varmista ensin, että olet asentanut sekä Firefoxin sekä Greasemonkeyn tietokoneellesi.

Sen jälkeen klikkaa vain tätä linkkiä asentaaksesi skriptin.

Päivittääksesi skriptin uuteen versioonsa, klikkaa tuota samaa asennuslinkkiä uudestaan – se korvaa vanhan version automaattisesti. Skripti tarkistaa automaattisesti uudet päivitykset puolestasi, jos vastaava asetus on päällä.

Asetusten määrittäminen

Asetusvalikko

Kun olet asentanut skriptin oikein, mene osoitteeseen homestarrunner.com. Sinun pitäisi nähdä kuvake ikkunan vasemmassa yläkulmassa. Klikkaa tätä avataksesi asetusvalikon — sen pitäisi näyttää samanlaiselta kuin oikealla oleva kuva.

Seuraava osio selittää jokaisen toiminnon. Jos haluat vain aktivoida tekstitykset, plärää alemmas kohtaan 7—Näytä tekstitykset.

1—Koko ruudun tila (Resize flash to full-screen)
Tällä toiminnolla voit suurentaa animaation kokoa selaimesi koko ikkunaan, mieluummin kuin katsoisit sitä alkuperäisellä, pienemmällä kuvakoolla
1a—Näytä ruudun ulkopuolista toimintaa (Show outside-the-frame action)
Tämä toiminto poistaa piirretyn mustan reunan, ja näyttää sinulle ylimääräistä animaatioita, jota ei tarkoiteta katsojien nähtäväksi.
2—Näytä seek bar (Show seek bar)
Tämä toiminto aktivoi seek barin animaation alle, joka antaa sinun skipata mihin kohtaan piirrettyä vain.
2a—Näytä ruutumäärä seek barissa (Show frame counter on seek bar)
Tämä toiminto luo näytön seek bariin, joka näyttää nykyisen ruudun numeron ja ruutujen kokonaismäärän.
3—Lisää HRWiki-linkki (Add HRWiki link)
Tämä toiminto lisää selainikkunasi oikeaan ylänurkkaan linkin, joka johtaa artikkeliin tässä wikissä kyseisestä piirretystä.
4—Näytä edellinen/seuraava -napit (Show previous/next buttons)
Tämä toiminto lisää selainikkunasi vasempaan ja oikeaan alanurkkiin linkit, jotka johtavat edelliseen ja seuraavaan piirrettyyn.
4a—Tarkista, jos seuraava on olemassa (Check if next exists)
Tämä toiminto tarkistaa, onko seuraava Strong Badin Email olemassa, kun katsot yhtä.
5—Käännä kaikki ylösalaisin (Turn everything upside-down)
Tämä toiminto kääntää kaikki piirretyt ylösalaisin, kuten ne olivat vuoden 2006 aprillipäivänä.
6—Yksinkertainen HTML-navigaatio (Plain HTML navbar)
Tämä toiminto vaihtaa navigaation animaation alapuolella HTML-versioon, jossa on samat linkit. Tämä toiminto päällä voit valita, minkä ryhmien piirretyt ovat mukana "rando"-linkin satunnaisvalinnassa.
6a—Sisällytä Isot Piirretyt randoon (Include Big Toons in rando)
Tämä toiminto sisällyttää Isot Piirretyt sammioon, josta "rando"-linkki valitsee satunnaisen piirretyn.
6b—Sisällytä Lyhytanimaatiot randoon (Include Shorts in rando)
Tämä toiminto sisällyttää Lyhytanimaatiot sammioon, josta "rando"-linkki valitsee satunnaisen piirretyn.
6c—Sisällytä Pyhäpäivän piirretyt randoon (Include Holiday toons in rando)
Tämä toiminto sisällyttää Pyhäpäivän piirretyt sammioon, josta "rando"-linkki valitsee satunnaisen piirretyn.
6d—Sisällytä Nukkejutskat randoon (Include Puppet Stuff in rando)
Tämä toiminto sisällyttää Nukkejutskat sammioon, josta "rando"-linkki valitsee satunnaisen piirretyn.
6e—Sisällytä The Cheatin Härpäkkeet randoon (Include Powered by The Cheat in rando)
Tämä toiminto sisällyttää The Cheatin Härpäkkeet sammioon, josta "rando"-linkki valitsee satunnaisen piirretyn.
6f—Sisällytä Strong Badin Emailit randoon (Include Strong Bad Emails in rando)
Tämä toiminto sisällyttää Strong Badin Emailit sammioon, josta "rando"-linkki valitsee satunnaisen piirretyn.
6g—Sisällytä Vastaaja randoon (Include Answering Machine in rando)
Tämä toiminto sisällyttää Marzipanin Puhelinvastaajat sammioon, josta "rando"-linkki valitsee satunnaisen piirretyn.
6h—Sisällytä Teinityttöryhmä randoon (Include Teen Girl Squad in rando)
Tämä toiminto sisällyttää Teinityttöryhmä-piirretyt sammioon, josta "rando"-linkki valitsee satunnaisen piirretyn.
7—Näytä tekstitykset (Show subtitles)
Tämä toiminto näyttää tekstitykset katsomallesi piirretylle, jos ne ovat olemassa. Jos joku on kääntänyt tekstitykset tälle piirretylle, ne ilmestyvät automaattisesti, heti kun painat nappia Tallenna ja Käytä. Jos tekstityksiä ei ole käännetty kyseiselle piirretylle, ne eivät ilmesty ollenkaan. Tämä myös lisää linkin selainikkunan oikeaan yläkulmaan, joka vie tekstityksien koodisivulle wikissä.
7a—Tekstitysten kieli (Subtitle Language)
Klikkaa nuolta tässä valikossa valitaksesi kielesi pudotusvalikosta.
7b—Näytä kehystekstit (Show captions)
Tämä toiminto näyttää tekstitykset tärkeille ääniefekteille, kuten myös puheelle. Tämän toiminnon tarkoitus on tehdä katselu helpommaksi kuulovammaisille.
7c—Käytä värejä (Use colours)
Tämä toiminto päällä eri hahmojen vuorosanat näkyvät eri väreillä.
7d—Näytä puhujien nimet (Show speakers' names)
Tällä valikolla on kolme vaihtoehtoa: (i) "Ei ikinä" ("Never"), (ii) "Puheessa" ("On voiceovers"), ja (iii) "Aina" ("Always"). Valitse vaihtoehto, joka sopii haluamaasi olosuhteisiin, joissa hahmon nimi ilmestyy vuorosanan parissa.
7e—Tekstitystestausskripti (Test subtitles script)
Tämä toiminto on lähinnä tekstitysten kirjoittajille. Jos valitset sen, isompi laatikko ilmestyy, johon voi liittää oman tekstityksesi, joka korvaa sille piirretylle jo määritellyn tekstityksen. Tällä tavoin kääntäjät voivat testata tekstityksiään muuttamatta tekstityssivu wikissä.
8—Tarkista päivitykset (Check for updates)
Tämä toiminto pistää skriptin säännöllisin väliajoin tarkistamaan, onko uudempi version skriptistä jo julkaistu.
9—Tallenna ja Käytä (Save and Apply) tai Tyhjennä tekstitysten välimuisti (Clear subtitles cache)
Kun olet muuttanut kaikki asetukset mieleisiksisi, klikkaa painiketta vasemmalla tallentaaksesi ja käyttääksesi uusia asetuksiasi. Jos haluat ladata tekstitykset uudelleen sivultaan wikissä, klikkaa painiketta oikealla.

Tekstitysten kääntäminen

Jos olet erittäin hyvä sekä englannissa että suomessa, olisi todella kivaa, jos auttaisit meitä kääntämään tekstityksiä Homestar Runner -piirretyille. Käy tällä sivulla saadaksesi lisätietoja tekstitysprojektista ja siitä, miten pääset siihen mukaan!

Personal tools